Popis
Základní charakteristika odrůdy Viognier
Viognier je starší odrůda, jenž pochází pravděpodobně z jižní Francie. Víno má sytou žlutozelenou barvu s typickými tóny broskví, hrušek a žlutého ovoce. V chuti jemné, hladké s příjemnou dochutí připomínající sušené mango a mandarinky.
Vína dle zbytkového cukru | Suché víno |
Rodinné vinařství vzniklo v roce 1992 a na jeho chodu se podílí Lubomír Glos a jeho děti Lubomír, Helena a Eva.
V Moravské Nové Vsi obhospodařujeme 6 ha vinic v trati Vinohrady a vyjímečné trati Stará hora, která leží na osluněném JV svahu.
Podmínky pro pěstování révy jsou zde ideální, obec patří do Vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká.
Leží v bioregionu dyjsko-moravském a zaujímá v široké říční nivě rovinatou část s hlinitopísčitými půdami, s jílovitým podložím.
Jíl dobře drží vodu a v kombinaci s teplým a suchým podnebím bohatým na přízemní inverze a suché jižní větry,
vytváří mimořádně příznivé podmínky pro pěstování především modrých odrůd.
Zaměřili jsme se na technologii výroby vysoce kvalitních vín s minimálním obsahem síry, bez použití přídatných látek
a speciálních kvasinek tak, aby vynikl přírodní charakter každého vína.
Veškerá naše vína jsou veganská.
Pan Lubomír Glos je šlechtitel a vinař celou duší. „Ve čtrnácti letech jsem si vypěstoval první révové sazenice a vysadil vinici,
ze sklizených hroznů jsem v osmnácti vyrobil první víno. Ke šlechtění vinné révy mě přivedl prof. Vilém Kraus,
se kterým jsem úzce spolupracoval už od mého působení v zemědělském družstvu Moravská Nová Ves.“
V 70. letech 20. století tak vznikla Cabernet Moravia křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc.
Je to vitální a velmi plodná pozdní odrůda vhodná do našich nejjižnějších oblastí. Víno vyrobené z dobře vyzrálých,
zredukovaných hroznů je velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny s aromatickými složkami připomínajícími borůvky a černý rybíz.
Ve stejné době byla vykřížena odrůda Fratava (Frankovka x Svatovařinecké). Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké,
ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou.
Další odrůda Modrá Morávka pochází z křížení Frankovka x Svatovavřinecké x Cabernet Moravia.
Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.