Internetový obchod s víny Klášterního vinného baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti
  • 1 z 4
 

53 / Cabernet Moravia pozdní sběr 2020 suché Glosovi

2 hodnocení
 

Cabernet Moravia je odrůda vyšlechtěná přímo ve Vinařství Glosovi a vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. 



PODROBNÁ SPECIFIKACE VÍNA:

Ročník   2020
Terroir/viniční trať   Moravská Nová Ves, trať Vinohrady
Alkohol   12,76%
Přívlastek   pozdní sběr 
Kategorie   suché
Kyseliny   4,8g/l
Zbytkový cukr   0,1g/l
Objem láhve   0,75l

Víno zrálo v sudu
Obsahuje oxid siřičitý
Vysrážení vinného kamene není závadou vína

Dostupnost Skladem
210 Kč
   
Kód produktu 53
Značka Vinařství Glosovi Moravská Nová Ves
Webová stránka značky vinarstvi-glosovi.cz
Kategorie Červená vína ze Slovácka
Karton 6lahví Zijuvinem
Objednávejte celé kartony
Při dopravě kurýrem, prosím, objednávejte násobky po 6ti lahvích do krabice. Zajistíme tak bezproblémovou dopravu až k Vám domů.
Degustace vín Zijuvinem
Všechna vína můžete degustovat
Vína můžete před zakoupením ochutnat v našem Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti
Doprava kurýrem Zijuvinem
Doprava kurýrem po ČR
Za výhodné ceny Vám kurýr přiveze Vaše víno kamkoliv v ČR, při objednávce nad 3 tisíce ZCELA ZDARMA
Expedice Zijuvinem
Expedujeme každé úterý
Vaše objednávky odesíláme každé úterý s dodáním ve středu
Osobní odběr v ZiJUViNEM
Osobní odběr vín
Vaši objednávku vín si můžete zdarma osobně vyzvednout v Uherském Hradišti
Vína skladem zijuvinem
Vína jsou skladem
Všechna vína jsou skladem
 

Základní charakteristika odrůdy Cabernet Moravia

Cabernet Moravia je moštová odrůda vinné révy, která vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem a udržovatelem odrůdy je vinař Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Odrůda je právně chráněna. Jedná se o pozdně dozrávající, výnosnou a odolnou odrůdu. Křížení bylo provedeno v roce 1975. 

Aromatické složky vína jsou velmi podobné vínům odrůdy Cabernet Franc a podstatně se mění, jak hrozen vyzrává. Z počátku zrání hroznů jsou trávovité, často připomínající zelené makovice, pak přecházejí přes vůni paprik k vůni, připomínající borůvky a černý rybíz. Víno vyrobené z dobře vyzrálých hroznů bývá velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny. U konzumentů nachází stále větší oblibu.

Víno má tmavou granátovou barvu. Zráním vína se stupňuje jeho plnost i harmonie. Je vhodné i pro školení v dubových sudech typu barrique.

Je-li technologie dobře zvládnuta a hrozny dostatečně vyzrálé, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům. Typická vína jsou tmavě granátová, s jemnými kabernetovými tóny černého rybízu ve vůni i v chuti, které doplňuje aroma třešní, višní, tabáku či marmelády. Víno je mohutné s dlouhou dochutí a lahvově zralé je hebce sametové. U mladých vín bývá tříslovinka ostřejší až agresívní.

Vína dle zbytkového cukru Suché víno


Rodinné vinařství vzniklo v roce 1992 a na jeho chodu se podílí Lubomír Glos a jeho děti Lubomír, Helena a Eva.

V Moravské Nové Vsi obhospodařujeme 6 ha vinic v trati Vinohrady a vyjímečné trati Stará hora, která leží na osluněném JV svahu.
Podmínky pro pěstování révy jsou zde ideální, obec patří do Vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká.

Leží v bioregionu dyjsko-moravském a zaujímá v široké říční nivě rovinatou část s hlinitopísčitými půdami, s jílovitým podložím.
Jíl dobře drží vodu a v kombinaci s teplým a suchým podnebím bohatým na přízemní inverze a suché jižní větry,
vytváří mimořádně příznivé podmínky pro pěstování především modrých odrůd.
Zaměřili jsme se na technologii výroby vysoce kvalitních vín 
s minimálním obsahem síry, bez použití přídatných látek
a speciálních kvasinek tak,
aby vynikl přírodní charakter každého vína.
Veškerá naše vína jsou veganská.

Pan Lubomír Glos je šlechtitel a vinař celou duší. „Ve čtrnácti letech jsem si vypěstoval první révové sazenice a vysadil vinici,
ze sklizených hroznů jsem v osmnácti vyrobil první víno. Ke šlechtění vinné révy mě přivedl prof. Vilém Kraus,
se kterým jsem úzce spolupracoval už od mého působení v zemědělském družstvu Moravská Nová Ves.“

V 70. letech 20. století tak vznikla Cabernet Moravia křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc.

Je to vitální a velmi plodná pozdní odrůda vhodná do našich nejjižnějších oblastí. Víno vyrobené z dobře vyzrálých,
zredukovaných hroznů je velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny s aromatickými složkami připomínajícími borůvky a černý rybíz.

Ve stejné době byla vykřížena odrůda Fratava
(Frankovka x Svatovařinecké). Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké,
ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou.

Další odrůda Modrá Morávka pochází z křížení Frankovka x Svatovavřinecké x Cabernet Moravia.


Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.