Popis
OAK AGED, REZERVA Barva vína je hustá, rubínová s jemně oranžovým meniskem. Vůně je typicky odrůdová, propojuje kořenité tóny červené papriky s tóny černého rybízu a černorybízových bon-parů s vanilkou. Chuť je přímá, má sladký nástup obohacený o tóny vanilky a lehce punčový vjem. Dochuť je sametově hebká a podtrhuje, že hrozny vyzrály v dobrém ročníku. Víno kombinujte se svíčkovou pečení na smetaně s brusinkami.
Základní charakteristika odrůdy Cabernet Moravia
Cabernet Moravia je moštová odrůda vinné révy, která vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem a udržovatelem odrůdy je vinař Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Odrůda je právně chráněna. Jedná se o pozdně dozrávající, výnosnou a odolnou odrůdu. Křížení bylo provedeno v roce 1975.
Aromatické složky vína jsou velmi podobné vínům odrůdy Cabernet Franc a podstatně se mění, jak hrozen vyzrává. Z počátku zrání hroznů jsou trávovité, často připomínající zelené makovice, pak přecházejí přes vůni paprik k vůni, připomínající borůvky a černý rybíz. Víno vyrobené z dobře vyzrálých hroznů bývá velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny. U konzumentů nachází stále větší oblibu.
Víno má tmavou granátovou barvu. Zráním vína se stupňuje jeho plnost i harmonie. Je vhodné i pro školení v dubových sudech typu barrique.
Je-li technologie dobře zvládnuta a hrozny dostatečně vyzrálé, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům. Typická vína jsou tmavě granátová, s jemnými kabernetovými tóny černého rybízu ve vůni i v chuti, které doplňuje aroma třešní, višní, tabáku či marmelády. Víno je mohutné s dlouhou dochutí a lahvově zralé je hebce sametové. U mladých vín bývá tříslovinka ostřejší až agresívní.
Vína dle zbytkového cukru | Suché víno |
Vinařství Vinum Moravicum je vinařská společnost založená v roce 2005 v Bzenci.
Toto malebné jihomoravské městečko a jeho okolí je známo svou bohatou vinařskou tradicí.
Geologické poměry, místní mikroklima a prvotřídní půdní bonita vytvářejí podmínky pro pěstování
špičkových kultivarů vinné révy, která se při svém zpracování mění v kvalitní odrůdová vína s nezaměnitelným charakterem.
Vize vinařství a představa do budoucna je vyrábět stabilně kvalitní vína a k tomu poskytovat služby na vysoké úrovni ve formě
nezapomenutelných zážitků z konzumace vín v jedinečném prostření vlastních historických sklepů.
Všechno pojímat regionálně, kde největší výhodou je unikátní terroir Slovácké podoblasti.
Motto vinařství: Zdravý a vyzrálý hrozen, kvalitní víno, spokojený zákazník.
Vinný sklep Vinum Moravicum na Horním náměstí v Bzenci nabízí kvalitní láhvová vína z moravských vinic
a také originální řízené degustace s jejich sklepmistrem. Můžete se nechat provést kvalitou jejich vín sklepmistrem
ing. Janem Bezchlebem, který byl vyhlášen enologem roku 2015. Poutavě Vám poví vše, co o víně ví,
a možná i něco navíc. Určitě vás to enologicky obohatí a určitě se nebudete nudit. Ukázky z jeho degustací,
které proběhly on-line můžete zhlédnout i na Youtube.
V případě požadavku si můžete tento archivní sklep také pronajmout k posezení na školení, firemní akce, rodinné oslavy a podobně.
Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.