Internetový obchod s víny Klášterního vinného baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti
  • 1 z 4
 

54 / Fratava pozdní sběr 2020 suché Glosovi

Neohodnoceno
 

Fratava je odrůda vyšlechtěná přímo ve Vinařství Glosovi a vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké. 



PODROBNÁ SPECIFIKACE VÍNA:

Ročník   2020
Terroir/viniční trať   Moravská Nová Ves, trať Vinohrady
Alkohol   12,19%
Přívlastek   pozdní sběr 
Kategorie   suché

Kyseliny   5,9g/l
Zbytkový cukr   0,1g/l
Objem láhve   0,75l

Víno zrálo v sudu
Obsahuje oxid siřičitý

Vysrážení vinného kamene není závadou vína

Dostupnost Skladem
220 Kč
   
Kód produktu 54
Značka Vinařství Glosovi Moravská Nová Ves
Webová stránka značky vinarstvi-glosovi.cz
Kategorie Červená vína ze Slovácka
Karton 6lahví Zijuvinem
Objednávejte celé kartony
Při dopravě kurýrem, prosím, objednávejte násobky po 6ti lahvích do krabice. Zajistíme tak bezproblémovou dopravu až k Vám domů.
Degustace vín Zijuvinem
Všechna vína můžete degustovat
Vína můžete před zakoupením ochutnat v našem Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti
Doprava kurýrem Zijuvinem
Doprava kurýrem po ČR
Za výhodné ceny Vám kurýr přiveze Vaše víno kamkoliv v ČR, při objednávce nad 3 tisíce ZCELA ZDARMA
Expedice Zijuvinem
Expedujeme každé úterý
Vaše objednávky odesíláme každé úterý s dodáním ve středu
Osobní odběr v ZiJUViNEM
Osobní odběr vín
Vaši objednávku vín si můžete zdarma osobně vyzvednout v Uherském Hradišti
Vína skladem zijuvinem
Vína jsou skladem
Všechna vína jsou skladem
 

Základní charakteristika odrůdy Fratava 

Fratava je víno výborné kvality, rubínové až tmavočervené barvy, ovocné vůně i chuti, jemně aromatického typu.

Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.

Tato nová odrůda byla vyšlechtěna šlechtitelem Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi v roce 1973 z křížení odrůd Frankovka x Svatovavřinecké. Do státní knihy odrůd byla Fratava zapsána v roce 2008. Fratava je úspěšný kříženec, který byl následně kolektivem šlechtitelů Vědeckovýrobního sdružení Resistant Velké Bílovice (později Vinselekt Perná) využit při šlechtění odrůd Cerason, Kofranka, Laurot, Marlen a Nativa.

V současnosti se v České republice pěstuje na 6,5 ha s průměrným věkem 9 let. Ve vinařství Glosovi pěstují Faratavu na 0,095 ha a tvoří 2,06 % plochy vinic.

Plodnost této moravské odrůdy Fratava je velmi dobrá a pravidelná často i dosti vysoká. Při vysoké násadě je vhodné provést redukci hroznů, která přispěje k získání vyšší cukernatosti a kvality hroznů a budoucího vína. Je to odrůda bujného vzrůstu s větším sytě zeleným listem, který je středně velký až velký, pětiúhelníkovitého tvaru, profil čepele zvlněný. Hrozen je malý až středně velký, středně hustý až hustý, bobule je naopak malá, tvar má na profilu kruhovitý. Bobule obsahují velké množství červeného barviva, díky němuž jsou vína z této odrůdy tmavě rudá. Barva slupky bobule je modročerná, bez antokyanového zabarvení dužniny. Sklizňová zralost začíná v první dekádě října. 

Vína z dobře vyzrálých hroznů jsou velmi barevná, v chuti bohatá, tříslovitá s ostružinovými tóny. Zráním v barikových sudech se podstatně zvyšuje kvalita a prodlužuje uchovatelnost vín, vína jsou velmi vhodná ke skladování. Vína odrůdy Frataba jsou výborné kvality, tmavočervené barvy, ovocné a kořenité vůně i chuti, harmonické, svěží, jemně aromatického typu.

Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké, ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou, chuťově velmi příjemné. Vína se dají konzumovat jako mladá, ale jsou vhodná i na dlouhodobé uskladnění. Můžeme je také použít ke kupáži, kde vhodně doplňují jiné odrůdy.

Fratava se podává k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům. K vínům těžším a aromatickým jsou vhodné všechny úpravy pečených červených mas, červená masa s omáčkami, například naše tradiční svíčková na smetaně, zvěřina pernatá i srstnatá a ostré sýry. K Fratavě můžeme doporučit zvěřinu, hovězí, telecí, skopové, kachnu, husu, krocana, králíka, tmavou rybu, uzeniny, játra. Úprava jídla je vhodná pečením či grilováním. Konkrétně můžeme doporučit Fratavu k zaječímu pečenému masu, pečené zvěřině.

Vhodnou kombinací je také zralý parmazán a červené víno. Kořenitě tučná chuť tohoto tvrdého sýra pozdvihuje chuť téměř každého silného červeného vína. Tuk neutralizuje tanin. Velmi zajímavé je kombinovat parmazán se starými, zralými víny.

Vína dle zbytkového cukru Suché víno


Rodinné vinařství vzniklo v roce 1992 a na jeho chodu se podílí Lubomír Glos a jeho děti Lubomír, Helena a Eva.

V Moravské Nové Vsi obhospodařujeme 6 ha vinic v trati Vinohrady a vyjímečné trati Stará hora, která leží na osluněném JV svahu.
Podmínky pro pěstování révy jsou zde ideální, obec patří do Vinařské oblasti Morava, podoblast Slovácká.

Leží v bioregionu dyjsko-moravském a zaujímá v široké říční nivě rovinatou část s hlinitopísčitými půdami, s jílovitým podložím.
Jíl dobře drží vodu a v kombinaci s teplým a suchým podnebím bohatým na přízemní inverze a suché jižní větry,
vytváří mimořádně příznivé podmínky pro pěstování především modrých odrůd.
Zaměřili jsme se na technologii výroby vysoce kvalitních vín 
s minimálním obsahem síry, bez použití přídatných látek
a speciálních kvasinek tak,
aby vynikl přírodní charakter každého vína.
Veškerá naše vína jsou veganská.

Pan Lubomír Glos je šlechtitel a vinař celou duší. „Ve čtrnácti letech jsem si vypěstoval první révové sazenice a vysadil vinici,
ze sklizených hroznů jsem v osmnácti vyrobil první víno. Ke šlechtění vinné révy mě přivedl prof. Vilém Kraus,
se kterým jsem úzce spolupracoval už od mého působení v zemědělském družstvu Moravská Nová Ves.“

V 70. letech 20. století tak vznikla Cabernet Moravia křížením odrůd Zweigeltrebe a Cabernet Franc.

Je to vitální a velmi plodná pozdní odrůda vhodná do našich nejjižnějších oblastí. Víno vyrobené z dobře vyzrálých,
zredukovaných hroznů je velmi barevné, má nižší kyseliny a jemné třísloviny s aromatickými složkami připomínajícími borůvky a černý rybíz.

Ve stejné době byla vykřížena odrůda Fratava
(Frankovka x Svatovařinecké). Charakterem a jakostí připomíná víno Svatovavřinecké,
ale s podstatně nižší kyselinou. Je velmi plné, extraktivní, s vysokou barvou.

Další odrůda Modrá Morávka pochází z křížení Frankovka x Svatovavřinecké x Cabernet Moravia.


Toto vinařství je jedním z 13ti vinných domů Slovácké vinařské podoblasti, jejichž vína můžete degustovat v
Klášterním vinném baru #ZiJUViNEM v Uherském Hradišti.